Co to jest tłusta ćwiartka (FQ)?

0 1 051

Tłusta ćwiartka brzmi śmiesznie 🙂 mojemu mężowi, nie wiadomo dlaczego, kojarzy się z alkoholem. Tymczasem sprawa wcale nie jest zabawna – jest to jednostka, w której sprzedawane są tkaniny, zwłaszcza patchworkowe. Jej nazwa jest dosłownym tłumaczeniem angielskiego Fat Quarter i od angielskiej nazwy pochodzi również popularny skrót, czyli FQ. 

Skąd się bierze tłusta ćwiartka?

W sklepach tradycyjnych, specjalizujących się w materiałach ubraniowych czy home decor, tkaniny odwija się z belki i sprzedaje na metry bieżące.

Tymczasem w sklepach stricte patchworkowych często można kupić tkaniny na tłuste ćwiartki. W tym przypadku, każdy metr bieżący tkaniny jest cięty na 4 części: na pół wzdłuż długości i na pół wzdłuż szerokości. W ten sposób otrzymujemy 4 jednakowe prostokąty – czyli właśnie tłuste ćwiartki / FQ.

Wymiary typowego 1 FQ patchworkowego w Polsce to 50 cm x 55 cm (połowa metra bieżącego x połowa szerokości tkaniny).

Uwaga! Kupując gotowe zestawy FQ producenta albo w sklepach za granicą, podstawą będzie 1 jard (czyli 91 cm), a nie jeden metr bieżący. Taka tłusta ćwiartka będzie miała wymiary ok. 46 cm x 55 cm, więc będzie mniejsza, niż polska. 

Jak przeliczyć FQ na mb?

1 FQ = 1 prostokąt o wymiarach 50 cm x 55 cm – odpowiednik 0,25 mb
2 FQ = 1 prostokąt o wymiarach 50 cm x 110 cm – odpowiednik 0,5 mb
3 FQ = 2 nierozcięte prostokąty 50 cm x 110 cm + 50 cm x 55 cm – odpowiednik 0,75 mb
4 FQ = 1 prostokąt o wymiarach 100 cm x 110 cm – odpowiednik 1 mb

Itd, itp.

Jeśli kupujesz kilka FQ, zwykle otrzymasz je ucięte w postaci jednego kawałka.

Jakie są zalety FQ?

Tłuste ćwiartki ułatwiają kolekcjonowanie ciekawych tkanin. Łatwiej bowiem gdzieś kiedyś, w przyszłości, uszyć coś sensownego z kwadratu 50×55 cm niż z paska tkaniny uciętego z metra, który ma taką samą powierzchnię ale mało przydatne wymiary 25×110 cm! 

Co można wyciąć z pojedynczej FQ?

Zostaw odpowiedź

Twoj adres e-mail nie bedzie opublikowany.

Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Akceptuj Czytaj więcej